Degustacja lokalnych przysmaków w podróży

Eksplorowanie kultury kulinarnej w różnych miejscach na świecie jest niewątpliwie bardzo ciekawym doświadczeniem. Poznawanie nowych smaków, unikalnej kultury, a także różnych miejsc, w których spożywa się posiłki z pewnością wzbogaca światopogląd i przede wszystkim pozwala nauczyć się przygotowania nowych dań.

Nie ma znaczenia, gdzie ktoś jedzie, ponieważ w każdym miejscu na świecie można znaleźć coś, co zadowoli kubki smakowe. Warto po prostu być otwartym na to, aby poznawać nowe. Na przykład, wybierając się na trekking w Kazbeku, czyli po jednym z najwyższych szczytów Kaukazu, z pewnością trzeba skosztować chinkali, chaczapuri, tonis puri, czy przepysznych, gruzińskich past warzywnych. Podróże do Tajlandii również pozwalają wzbogacić kubki smakowe, zwłaszcza o dania, które dla Polaków wydają się egzotyczne. Na pewno skosztować trzeba tradycyjnej potrawy Pad Thai. Polecana jest również Pad Ga Prao, zupa Tom Khaa Gai, czy Laab Muu Tod.

Kuchnie z całego świata kryją w sobie wiele znanych i mniej znanych potraw. Każdy sam decyduje, co wybrać, w zależności od tego, czy gdzieś już kiedyś był i czegoś skosztował, czy to jego debiut. Wczasy na Kubie są świetną okazją do tego, aby zjeść bistec de cerdo, pan con lechon, czy przyrządzoną według kubańskich przepisów langustę. Wycieczki na Kubę po raz kolejny zachęcają natomiast do skosztowania ropa vieja, picadillo, czy kubańskiego street foodu.

Wyjazd na majówkę, czy też na dłuższe wakacje w dowolny zakątek świata jest świetną okazją do zapoznania się z kulturą kulinarną danego państwa lub regionu. Przeżycia związane z poznawaniem nowych smaków i tym samym nowych ludzi i zwyczajów to coś,
czego nic nie zastąpi.

Author: Rzeszowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *